Inici dels actes commemoratius del 60è aniversari d’Anna Dodas i Noguer
Inici dels actes commemoratius del 60è aniversari d’Anna Dodas i Noguer

Inici dels actes commemoratius del 60è aniversari d’Anna Dodas i Noguer

Amb la ruta literària “Anna Dodas i Noguer a Folgueroles”, celebrada el dissabte dia 12 de novembre, es va iniciar un any d’actes commemoratius, acadèmics i de creació, per recordar i reivindicar la figura vital i literària de l’Anna Dodas i Noguer, que el dia 2 de novembre hauria fet 60 anys.

El projecte “60è aniversari d’Anna Dodas i Noguer” neix amb la voluntat d’anar sumant persones, entitats i iniciatives. Els actes s’aniran publicant i difonent a través d’aquesta web i de les xarxes socials. Els actes que ja estan confirmats a data d’avui son:

  • Presentació a la llibreria Ona de Barcelona, el dia 20 de gener de 2023, de la traducció a l’anglès de El volcà, al costat de les traduccions de Fifty Love Poems de Montserrat Abelló i de The Body’s Reason de Maria-Mercè Marçal. A banda de la lectura dels textos tant en català com en anglès, es comptarà amb la presència dels traductors Noèlia Díaz Vicedo i Clyde Moneyhun que parlaran dels  reptes de la traducció.
  • L’Escola de Música de Vic dedicarà una de les audicions mensuals al repertori de la guitarra i a la figura de l’Anna el dia 14 de març a les 20h.
  • Hi haurà una crida per inundar les xarxes de versos de l’Anna, el 17 de març, dia de la poesia catalana a internet.
  • La Biblioteca Pilarín Bayés de Vic, que compta amb un espai Anna Dodas, li dedicarà una sessió del Club de Lectura: Dona i Literatura, el dia 20 de març a les 18h30.
  • En el marc del dia mundial de la poesia, el 21 de març, Àngels Cabré i Noemí Morral, estrenaran una acció titulada Univers Dodas al Born Centre Cultural de Barcelona.
  • L’escola Mossèn Cinto de Folgueroles dedicarà el Sant Jordi a la figura de l’Anna, i altres escoles segurament també s’adheriran a aquesta iniciativa.
  • Hi haurà un recital homenatge a l’Anna en el marc del festival Barcelona Poesia.
  • S’organitzaran unes “Jornades Anna Dodas i Noguer” per reunir nous estudiosos i impulsar l’estudi més acadèmics del corpus literari de l’escriptora.
  • Un dels actes de cloenda serà la posada en escena dels textos tant poètics com narratius de l’escriptora, peça co-dirigida per Araceli Bruch i Joan Roure.
  • Finalment, la Ruta Literària Anna Dodas i Noguer, organitzada per la Fundació Verdaguer, que ha encetat l’any Anna Dodas i Noguer, té una voluntat perenne i se celebrarà cada mes de novembre, coincidint amb el mes d’aniversari de l’Anna.

Agraïm la col·laboració i suport de totes aquelles entitats i institucions que ja s’han sumat a l’iniciaitiva com la Fundació Puig-Porret, l’Ajuntament de Folgueroles, l’Ajuntament de Vic, la Fundació Jacint Verdaguer, l’AELC, El Patronat d’Estudis Osonencs, la Biblioteca Pilarín Bayés de Vic, l’Escola de Música de Vici l’escola Jacint Verdaguer de Folgueroles.

Jordina Boix, directora de la Fundació Jacint Verdaguer (a l’esquerra) i Noemí Morral, artista i narradora (a la dreta), durant la Ruta Anna Dodas i Noguer a Folgueroles organitzada per la Fundació Jacint Verdaguer el dia 12 de novembre de 2022.
Presentació del programa d’actes “60è aniversari d’Anna Dodas i Noguer”, a la Casa Museu Verdaguer. Ester Pou, curadora de l’obra d’Anna Dodas (a la dreta), i Elena Masferrer Dodas, neboda de l’Anna i membre del grup promotor (a l’esquerra). Jordina Boix va introduir l’acte.